Jak jsem prožila minutu s Jeho Svatostí

7. 12. 2016 9:37:01
Je to už několik týdnů zpátky, ale pořád mě to naplňuje krásným pocitem. Jeho Svatost Dalajláma mě chvíli držel za ruku. Možná půl minuty, možná minutu. Hodně to pro mě znamená.

Pro někoho by to byla příležitost se blýsknout, důkaz vlastní důležitosti. Pro mě to byla spíš odměna za práci pro spolek Lungta, organizaci pomáhající Tibeťanům. Spravuji pro tento spolek malý internetový obchůdek.

Rozesílám po republice tibetské vlajky, odznáčky, samolepky, knížky s tematikou Tibetu, audioknihy i trička. Lidé tu Tibet mají rádi. Věřím, že je Tibeťané svým způsobem inspirují. A naplňuje mě to radostí.

Jeho Svatost Dalajláma je sice velmi výjimečná osobnost, ale společné rysy s většinou Tibeťanů nezapře. Je milý, laskavý a skromný. Nikam nespěchá. Nenechá se ničím rozladit, nerozčílí se. Je ale také neskutečně inteligentní a sečtělý, což už možná nesedí na všechny Tibeťany. Dá se s ním diskutovat o mnoha různých tématech, včetně výsostně racionálních a vědeckých, nikoliv jen o náboženství.

Na rozdíl od většiny Tibeťanů vyzařuje nekonečnou dobrotu a radost. Ne jen, když jste v jeho těsné blízkosti, můžete být až na galerii, a stejně to s vámi pracuje. Když jsem ho viděla poprvé naživo při předávání buddhistických nauk v jedné sportovní hale v Libni, cítila jsem obrovskou důvěru a pohnutí. Byl to takový pocit, jako by byl můj dědeček. Někdo velmi, velmi blízký.

Ačkoli vím, že závist je jedna z negativních emocí, které bych se měla jako buddhistka vyhýbat, trošičku jsem záviděla lidem, kteří Dalajlámu mohou doprovázet na jeho cestách a pracovat pro něj. Bylo mi jasné, že pracovat pro něj je příjemné a přes všechny překážky, které se objeví, to člověk neprožívá tak těžce. Protože tam je stále přítomná ta radostná energie pramenící z univerza, kterou on neustále na tento svět přináší.

A ještě jedna vlastnost, která jej odlišuje od ostatních: obrovský nezměrný soucit. Když mluvil na Hradčanském náměstí při příležitosti jeho uvítání v České republice, zmínil se o Mao Ce Tungovi. Všichni víme, co tento čínský politik měl na svědomí. Co se dělo v Číně v době jeho vlády.

Přesto, když Dalajláma o něm mluvil, v jeho řeči nebyla ani špetka výhrad, výčitek, shazování nebo distancování se od 'Velkého Maa'. Naopak, bylo v tom přátelství a náklonnost. I ve chvíli, kdy citoval Maa, že "náboženství je jed".

Jestliže se Dalajláma dokáže přenést přes všechny ty křivdy, brutalitu a ponižování Tibeťanů pod čínskou nadvládou, a neváhá přijmout do svého srdce ty, kteří to vše podněcují a zodpovídají za to, je to pro mě příklad realizované bytosti, člověka, který dokonale ovládl svou mysl a je osvícený.

Jeho Svatost je pro mě příkladem, který následuji a chci následovat až do konce svých dnů. I když mám velké pochybnosti o tom, že se mi podaří tohoto stavu dosáhnout.

Autor: Iva Nachtmannová | středa 7.12.2016 9:37 | karma článku: 13.00 | přečteno: 408x

Další články blogera

Tato rubrika neobsahuje žádné články...

Další články z rubriky Společnost

Tomáš Vodvářka

Velký pátek jako příležitost

Už několik let je v "portfoliu" státních svátků i Velký pátek, který by mohl být vhodnou příležitostí k uvědomění si tzv. evropských hodnot, s nimiž se poslední léta mediálně žongluje.

28.3.2024 v 9:34 | Karma článku: 0.00 | Přečteno: 42 | Diskuse

Filip Vracovský

Jak to vypadá Mordor ( Rusko ) už nám klepe na dveře ?

Krátká předsváteční úvaha ... Taky vás některé uklidňující zprávy spíš rozruší ? Račte vstoupit .....

28.3.2024 v 9:00 | Karma článku: 6.40 | Přečteno: 159 |

Michael Laitman

Odhalení tajemství Knihy života

Jeden mudrc kdysi řekl: „Člověk musí získat jak vědomosti, tak moudrost.“ Na otázku, jaký je mezi nimi rozdíl, odpověděl: „Vědomosti se získávají čtením knih, moudrost se získává čtením knihy, kterou jsi ty sám.“

28.3.2024 v 4:14 | Karma článku: 0.00 | Přečteno: 25 | Diskuse

Tadeáš Firla

KSČM a Jan Ámos Komenský

Myslím, že politické, nebo náboženské symboly mají veliký význam a pro některé lidí hodně znamenají. Dnes jsem si všiml dvou. Vedle sebe ve skříňce - logo KSČM a portrét Jana Ámose Komenského. Je to změna mysli, nebo pouhá fraška?

28.3.2024 v 1:25 | Karma článku: 8.84 | Přečteno: 127 | Diskuse

Václav Kunft

Krásná česká královna Viola Těšínská.

O Viole Těšínské je zoufale málo písemných zmínek. Není divu, nebyla příliš významná a manželkou panovníka byla pouze rok. O to víc může pracovat fantazie.

27.3.2024 v 15:05 | Karma článku: 14.74 | Přečteno: 337 | Diskuse
Počet článků 39 Celková karma 0.00 Průměrná čtenost 1158

Jsem romantická žena, která se nerada nudí a má nutkavou potřebu stále objevovat něco nového a učit se novým věcem.
Miluji krásu: krásné krajiny, architekturu, krásné lidi - muže i ženy - jak navenek, tak uvnitř. Bez ohledu na barvu pleti či náboženské vyznání.

 

Ráda fotografuji, fotografie lze nalézt na Instagramu: 
https://www.instagram.com/iva_nach/

Rána pro britskou monarchii. Princezna Kate má rakovinu, chodí na chemoterapii

Britská princezna z Walesu Kate (42) se léčí s rakovinou. Oznámila to sama ve videu na sociálních sítích poté, co se...

Smoljak nechtěl Sobotu v Jáchymovi. Zničil jsi nám film, řekl mu

Příběh naivního vesnického mladíka Františka, který získá v Praze díky kondiciogramu nejen pracovní místo, ale i...

Rejžo, jdu do naha! Balzerová vzpomínala na nahou scénu v Zlatých úhořích

Eliška Balzerová (74) v 7 pádech Honzy Dědka přiznala, že dodnes neví, ve který den se narodila. Kromě toho, že...

Kam pro filmy bez Ulož.to? Přinášíme další várku streamovacích služeb do TV

S vhodnou aplikací na vás mohou v televizoru na stisk tlačítka čekat tisíce filmů, seriálů nebo divadelních...

Stále víc hráčů dobrovolně opouští Survivor. Je znamením doby zhýčkanost?

Letošní ročník reality show Survivor je zatím nejkritizovanějším v celé historii soutěže. Může za to fakt, že už...